Mala scena Hrvatskog doma

Mala scena početkom 1980-ih godina postaje najpopularniji gradski scenski prostor i okupljalište ljubitelja nezavisne kulture i alternativne glazbe.

kaop--scena--2

Pankeri, partijaneri i ostali alternativci moraju imati mjesto za razvijanje svoje kreativnosti.


Mala scena Hrvatskog doma prostor je nastao zatvaranjem pozornice “velike dvorane” Hrvatskog doma i od svog otvaranja početkom 1980-ih godina postaje najpopularniji gradski scenski prostor i okupljalište ljubitelja nezavisne kulture i alternativne glazbe.

U prostoru male scene svoje prve nastupe bilježe poznati izvođači s domaće scene uz povremena gostovanja sastava iz Europe i šire koji su karlovački klub uključili u svoje turneje. Na maloj sceni su, između ostalih, nastupali Psihomodo Pop, Majke, Let 3, KUD Idijoti, Mizar, Borghesia, Darko Rundek, Motus, te čitav niz manje poznatih bendova s “nezavisne, urbane i DIY scene”: Unlogic Skill, Zeus Faber, Nulla Osta, Bolesno grinje, Chang Ffos i brojni drugi.Osim za gitarsku glazbu već sredinom 1980-ih se za “scenu” vežu prvi techno-partiji na kojima su nastupali DJ-i koji su kasnijih godina ostvarivali više-manje zapaženu karijeru na međunarodnoj sceni. Važna je veza Karlovčana koji su i nakon odlaska u London nastavili s živom programskom razmjenom s lokalnom scenom što je krajem 1990-ih rezultiralo s okupljanjem rezident DJ-a u program Escape koji je redovito punio domaće klubove. Unatoč čestim pauzama u radu mala scena je preživjela političke i društvene promjene.

Nakon nekoliko godina “mirovanja”, od 1994. do 2005. godine, prostorom tzv. Male scene upravlja i koristi udruga Studentski kulturni centar (SKUC) Braća Radić. Nakon isteka ugovora o korištenju s udrugom SKUC i privatnim vlasnicima slijedi propadanja prostora uslijed nedostatka vizije i inicijative, te modela upravljanja dok se mala scena povremeno koristi za glazbena događanja i probe lokalnih sastava. Razdoblje je to tijekom kojeg karlovačka nezavisna kulturna scena gubi svoje popularno okupljalište pa su se aktivnosti provodile na alternativnim, više ili manje adekvatnim mjestima u gradu.

Prijava programa na maloj sceni


Prijavite svoje koncertne, audio-vizualne, glazbeno-scenske, plesne, edukacijske, performing i novomedijske programe putem online obrasca u par jednostavnih koraka.


Unatoč čestim pauzama u radu mala scena je preživjela političke i društvene promjene.

Grad Karlovac početkom 2013. godine započinje uređenje Male scene Hrvatskog doma bez prave komunikacije s budućim korisnicima prostora i organizatorima događanja. Ovakva praksa dovela je do niza propusta novouređenoga prostora (akustika, rasvjeta, tehnički prostori, sanitarni čvor) unatoč znatnim uloženim sredstvima.

Uoči samog završetka obnove i otvaranja, na inicijativu KAoperative otvara se ozbiljniji dijalog s javnosti nakon čega su napravljene manje tehničke dorade obzirom na glavninu već dovršenih radova.

Zbog niza problema koji je novouređeni prostor pokazao, izabran je model upravljanja gdje gradska tvrtka Mladost obnaša funkciju upravitelja dok o programima odlučuje Programsko vijeće koji čine predstavnici organizacija civilnoga društva koje su ujedno i u najvećoj mjeri korisnici prostora.

Proces oko ispravljanja mnogih nedostataka koje je prostor pokazao kao i donošenje novog modela upravljanja kreće sa 2016. godinom, odnosno početkom upravljanja prostorom od strane mreže KAoperativa.