Projekti

UPRAVLJANJE MALOM SCENOM HD

Savez udruga KAoperativa, kojem je prethodila neformalna platforma, od 2014. godine zagovara transparentno i dobro upravljanje javnim prostorima u Karlovcu. Organizacija je prepoznata na nacionalnoj nezavisnoj kulturnoj sceni i članica je participativne mreže Clubture.

Tko čini Savez KAoperativa?
Savez KAoperativa čini pet organizacija: Poluga, KA-MATRIX, Kinoklub Karlovac, Studio 8, Polka i Carpe Diem. Savez potiče razvoj novih neformalnih i formalnih inicijativa i zagovara pokretanje društveno-kulturnog centra Hrvatski dom.
Zašto upravljamo Malom scenom HD?
Od travnja 2016. godine Savez KAoperativa preuzima upravljanje Malom scenom HD kako bi se olakšalo djelovanje postojećih i novih organizacija, inicijativa i pojedinaca, a karlovačkoj publici omogućio prostor za sadržaje iz područja nezavisne kulture. Grad Karlovac ostaje vlasnik prostora, a civilni sektor i građani dobivaju mogućnost i slobodu upravljanja i programiranja.
Kako upravljamo?
Savez KAoperativa prvenstveno brine o prostoru i osigurava temeljne tehničke uvjete za provedbu programa.
Tko se bavi programima?
Savez kontinuirano potiče povezivanje s publikom s ciljem stvaranja mreže organizatora i korisnika, odnosno aktivne zajednice koja samostalno kreira sadržaj i stvara kritičnu i motiviranu društvenu scenu.
Kakve programe podržava Savez KAoperativa?
Iako je prostor u javnosti prvenstveno prepoznat kao koncertni i klupski, posljednjih godina se sve intenzivnije potiče održavanje radionica, izložbi i pop-up događanja, kao i zbivanjima ispred i oko Hrvatskog doma.
Članom neformalne mreže i Saveza udruga možete postati ukoliko nam se javite putem obrasca na kontakt stranici.

SCENA ZA SVE

Projekt je posebno usmjeren na mlade osobe s interesom za uključivanje u daljnji produkcijski rad i aktivnosti Male Scene HD, putem različitih edukativnih i rekreativnih programa.

Što je SCENA ZA SVE?
Cjelogodišnji projekt kojim Savez udruga KAoperativa pokreće Klub za mlade s ciljem provedbe različitih, besplatnih, rekreativnih i edukativnih radionica.
Što radimo/učimo??
Kroz radionice se obrađuju različite prakse, ključne za produkcijski rad u programima nezavisne kulture: kako ozvučiti i osvijetliti prostor za potrebe koncerta ili partija, koja se oprema koristi, tko njome upravlja i koje su glavni zadaci ton majstora ili majstora rasvjete- samo su neka od pitanja na koja će odgovoriti edukativni tečajevi. Za ljubitelje glazbene produkcije tu su i DJ radionice namijenjene početnicima, a za one koji vole boravak na otvorenom; rekreativne aktivnosti u obliku slackline radionica i žongliranja. Uz sve to, kroz kreativne i praktične radionice polaznici mogu naučiti variti te izrađivati razne uporabne predmete i namještaj od odbačenih materijala.
Tko može sudjelovati?
Na uključivanje u program su pozvani svi zainteresirani, a osobito mlade osobe koje imaju želju uključiti se u daljnje aktivnosti Male Scene Hrvatskog doma te steći praktično znanje u organizaciji događanja ili produkcijskom radu prostora.
Zašto SCENA ZA SVE?
Svrha projekta je doprijeti do što šireg kruga mladih iz različitih segmenata života, s naglaskom na stjecanje primjenjivih znanja koja se mogu dalje koristiti u radu kluba, ali i drugim sferama života.
Program provodi Savez udruga KAoperativa uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u sklopu projekta „Scena za sve“

HRVATSKI DOM U CENTRU

Projekt Hrvatski dom u centru izvorište je nezavisne kulture i sudioničkog upravljanja u Karlovcu.

Tko vodi projekt Hrvatski dom u centru?
Nositelj projekta je Savez udruga KAoperativa, a partner je Grad Karlovac, koji je ujedno i vlasnik Hrvatskog doma. Projekt se temelji na dobroj praksi sudioničkog upravljanja Malom scenom HD i unaprjeđenju tog modela za primjenu na budući urbani park i društveno-kulturni centar Hrvatskog doma.
Tko financira projekt?
Ukupna vrijednost projekta iznosi 1 947 612,50 kn. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu 1 655 470,63 kn (85%) temeljem poziva Kultura u centru. Provedba projekta traje ukupno 24 mjeseca, zaključno s listopadom 2020. godine.
Koji su ciljevi projekta?
Cilj projekta je osnaživanje civilno-javnog partnerstva kako bi se ostvarila dugotrajna suradnja i stvaranje kontinuiranog javnog sadržaja u području nezavisne kulture te osigurao prostor za raznovrsne društvene i umjetničke sadržaje.
Hoće li ovim projektom biti obnovljena zgrada Hrvatskog doma?
Projektna sredstva nisu namijenjena obnovi zgrade, već uspostavljanju dobre prakse u upravljanju javnim prostorom. U okviru projekta urediti će se prostorija u lijevom krilu zgrade, za potrebe skladištenja opreme budućeg urbanog parka Hrvatskog doma.
Što je urbani park?
Na zelenoj površini uz lijevo krilo zgrade Hrvatskog doma, tijekom projekta urediti će se tkz. urbani park, kojim će se omogućiti novo mjesto okupljanja i društvenosti s dnevnim sadržajima. Urbani park će za javnost biti otvoren u svibnju 2020. godine.
Mogu li se građani uključiti u projekt?
Mogu. Iako su ciljne skupine i izravni korisnici projekta članovi udruga u kulturi i djelatnici Grada Karlovca i javnih ustanova u kulturi, građani se izravno uključuju u aktivnosti medijske kampanje za urbani park, putem javnih poziva za sudjelovanje u stvaranju izložbe o Hrvatskom domu, izradu vizualnog rješenja banera za lijevo krilo zgrade Hrvatskog doma, rješenje instalacije modela upravljanja parkom, kulturne programe za izvedbu u urbanom parku te kroz ostale aktivnosti kampanje.
Projektom se ostvaruju uvjeti za pokretanje društveno-kulturnog centra, a zajednica se potiče na nekonvencionalna okupljanja, komunikaciju i stvaranje.