Sudbina karlovačkih kina i žabarska narav stanovnika
27/06/2016
Show all

Stari Grad Dubovac – budućnost kulturne ponude?

 

Većina predloženog programa se u proteklih sedam godina nije uspjela realizirati usprkos dostupnosti europskih fondova

Stari grad Dubovac smješten je na brdu povrh rijeke Kupe, odakle se pruža cjelovit pogled na Karlovac. U 15. i 16. stoljeću njime su gospodarili kneževi Frankopani i Zrinski, a danas postoji želja da se ovaj renesansni kaštel pretvori u kulturno-turističko središte po uzoru na europske destinacije poput Malborka u Poljskoj ili Bledskog starog grada u Sloveniji. S tom željom je 2009. godine na zahtjev Turističke zajednice Grada Karlovca napravljena „Studija održivog razvoja kulturnog turizma za Stari grad Dubovac“.

S obzirom na to da je Stari grad Dubovac dio grada Karlovca, koji je sam po sebi veoma atraktivan jer svojim zvjezdanim oblikom leži na četiri rijeke koje su nekada bile krucijalan faktor za razvoj trgovine na ovim područjima, ne čudi što su u Studiju uvrštene velike stvari, od znanstvenih kongresa do gastronomskih događaja i manifestacija tijekom cijele godine. Nažalost većina predloženog programa se u proteklih sedam godina nije uspjela realizirati usprkos dostupnosti europskih fondova..

„Vedrinu na obronke staroga grada donosi organizacija raznih događanja od svibnja do rujna svake godine”

 

Starim gradom Dubovcem upravljaju Gradski muzej i Grad Karlovac. U Branič kulu je smješten dio muzejskog postava na kojem treba još puno raditi kako bi što bolje uprizorila prošlost dubovačke gradine. Barem bi čovjek mislio da se treba kretati u tome pravcu s obzirom da je riječ o renesansnom kaštelu, no ako se uzmu u obzir relativno nove modifikacije prostora, smjer u kojem ide uređivanje dvorca više nalikuje njegovoj modernizaciji. Zašto je tome tako, pretpostavlja se radi plana za iznajmljivanje ugostiteljskog prostora u dvorcu, no ostaje i dalje pitanje zašto bi suvremenost privukla više ljudi nego autentični srednji vijek.

Građani žale zbog ovakve nebrige spram javne imovine no nedostaje sustavnih i strukturiranih komenata i prijedloga od strane građana i građanskih organizacija upućenih prema nadležnim strukturama, Gradu Karlovcu, Turističkoj zajednici, Gradskom muzeju i općenito prema javnosti.

Vedrinu na obronke staroga grada donosi organizacija raznih događanja od svibnja do rujna svake godine koja privlače sve veći broj ljudi. Između ostalog tu je Sajam vlastelinstva, Jazz festival, projekcije filmova u sklopu Filmske revije mladeži i Four river film festivala ili glazbena ponuda LED festa, sve hvalevrijedni pokušaji oživljavanja ovog mjesta.

S ciljem formiranja konstruktivnog plana za razvoj Staroga grada i iznalaženja odgovora na brojna pitanja od kojih su samo neka ovdje istaknuta, mreža udruga KAoperativa odlučila je organizirati raspravu o Starom gradu Dubovcu 1. ožujka 2016., u nadi da će se komunikacijom između predstavnika Grada Karlovca, medija, javnih ustanova i drugih institucija uspjeti povećati kulturni doprinos ovoga prostora. Rasprava je otvorena za građane stoga bi bilo jako lijepo da se odazovu u što većem broju.

Raspravu će voditi Marin Bakić iz udruge Polka uz sudjelovanje umirovljene konzervatorice i stanovnice Dubovca Marinke Mužar, potom Andreja Navijalić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Karlovca, Tihana Bakarić, direktorica Turističke zajednice Karlovac, Saša Đurić, predsjednik Streličarskog kluba Dubovac te novinari portala Aktiviraj Karlovac i KAportal.

KAoperativa
KAoperativa
Savez udruga KAoperativa okuplja organizacije civilnog društva koje se bave organiziranjem i produkcijom programa nezavisne kulture i javnim zagovaranjem za promjenom institucionalnog i društveno-kulturnog okvira te poboljšanje uvjeta za rad na području nezavisne kulture u gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji.