Mala Scena ponovno u akciji
03/10/2016
Poziv na iskaz interesa za korištenje male scene Hrvatskog doma u 2017. g.
11/01/2017
Show all

KAoperativa u Mariboru

 

Članovi karlovačke mreže udruga KAoperativa 20. listopada posjetili su Maribor kako bi se kroz razgovor s akterima tamošnje nezavisne kulturne scene upoznali s novim modelima financiranja, načinima upravljanja prostorima i organiziranja različitih događanja. Tijekom posjeta također su predstavili i nekolicinu svojih projekata, kako bi idućih godina ojačali programsku razmjenu sa slovenskim organizacijama.

Grad Maribor 2012. godine proglašen je Europskom prijestolnicom kulture te je zahvaljujući toj tituli zaprimio rekordan broj posjeta i postigao zavidnu razinu razvoja udruga na području nezavisne kulture. Zahvaljujući dobivenim sredstvima, udruge su mogle realizirati svoje projekte, čime su značajno povećale kvalitetu življenja u Mariboru, ali i svoju vidljivost u društvu te je danas nezamislivo promatrati mariborsku kultunu scenu a da se izuzme nezavisna kultura. Neke od tih udruga djeluju u Vetrinjskom dvoru i Pekarni Magdalenske Mreže a njihovi predstavnici su također zainteresirani povezati se s karlovačkim udrugama i pomoći im u njihovom daljnjem djelovanju.

Zahvaljujući dobivenim sredstvima, udruge su mogle realizirati svoje projekte, čime su značajno povećale kvalitetu življenja u Mariboru

 

Posjet Vetrinjskom dvoru organiziran je u suradnji s glavnim koordinatorom, Markom Brumenom. Prema njegovim riječima, specifičnost djelovanja ovog prostora sastoji se od njegove podjele i davanja na besplatno korištenje raznim udrugama za promicanje nezavisne kulture. Tako se u ovom prekrasnom zdanju, koji je ujedno zaštićeni spomenik kulture, održavaju razni festivali, predavanja i gostovanja. O njemu brigu vode četiri stalno zaposlene osobe, među kojima je i Marko. Valja naglastiti da bez obzira na to što je prostor u vlasništvu grada, javna vlast se ne upliće u njegovo programsko djelovanje. Dapače, većina utjecaja odnosi se na očuvanje dvora kao kulture baštine i raspisivanje natječaja za prostore, nakon čega njihova funkcija praktički prestaje.

Druga značajna udruga koja je svoj način djelovanja podijelila s karlovačkom mrežom je Pekarna. Urška Breznik, glavna koordinatorica te udruge, odnosno javnog zavoda kako ju oni nazivaju, također je naglasila važnost neovisnog djelovanja udruga nakon raspisivanja natječaja od strane grada. Trenutno je u sklopu Pekarne hostel, koji je u cijelosti u vlasništvu Grada Maribora, te dvadesetak udruga koje dijele taj prostor za svoje djelovanje. U sklopu ovog prostora ujedno se nalazi i “skvot”, kojem grad plaća režije, te Bukvarna, kultna knjižara s ogromnim brojem knjiga na raznim jezicima i pismima koju se svakako mora posjetiti prilikom dolaska u Maribor. U prostorima Pekarne tijekom godine održavaju su brojni koncerti te je to uvjerljivo meka alternativne glazbene kulture u Mariboru.

 

Ovim posjetom i brojnim drugim planiranim djelovanjima i edukacijama, mreža udruga KAoperativa promovira Grad Karlovac i ojačava njegovu nezavisnu scenu kroz suradnju s drugim udrugama diljem Europske Unije.

Dodatne informacije o akcijama I planovima mreže udruga KAoperativa možete pronaći na Facebook stranici i www.kaoperativa.org.

KAoperativa
KAoperativa
Savez udruga KAoperativa okuplja organizacije civilnog društva koje se bave organiziranjem i produkcijom programa nezavisne kulture i javnim zagovaranjem za promjenom institucionalnog i društveno-kulturnog okvira te poboljšanje uvjeta za rad na području nezavisne kulture u gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji.